Balıkesir hem gezilecek hem de tatlarıyla tadını damakta bırakılacak değerlere sahip illerimizden birisi olurken Balıkesir'e gidenlerin yemeden dönmediği ve hatta Balıkesir'e sadece bunu yemek için gidenlerin olduğu bir lezzetten bahsedeceğiz. Balıkesir'e gidince ne yenir? araştırması sonucunda hep karşımıza çıkan Tiriti Balıkesir'de hiç yediniz mi?

Balıkesir'e yolu düşen vatandaşların yemeden dönmediği tirit oldukça ünlüdür. Lezzetiyle pek çok kişinin aklında kalıcı bir yer edinen Tiriti yemeden dönenler pişman olur. 

TİRİT YEMEDEN KESİNLİKLE DÖNMEYİN!

Tirit Balıkesir'e özgü yiyecekler arasında yer almaktadır. Lezzeti açısından da oldukça zengin olan tiriti yediğinizde sizlerde tadına doymak bilmeyeceksiniz. Balıkesir'e gidemiyorsanız evinizde tıpkı Balıkesir'de olan gibi tirit yapmanız da mümkündür. İşte tadına doyamayacağınız, sofralarınızı süsleyecek tirit tarifi...

Tirit Tarifi İçin Malzemeler

700 gram kuzu kuş başı et
2 su bardağı et suyu
Tuz, karabiber, pul biber
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tereyağ
Dilimlenmiş bayat ekmek

Üzeri için ;

1 adet kırmızı soğan, sumak
1 büyük kase sarımsaklı yoğurt ( süzme yoğurt)
3 yemek kaşığı tereyağ
Pul biber, maydanoz

  • Tencereye sıvı yağ ve tereyağ alıp ısıtıyoruz, yüksek ateşte etleri ilave edip karıştırıyoruz.
  • Kavurup etler suyunu çektiğinde baharatlarını ilave edip karıştırıp kapağını kapatıp orta ateşte tekrar pişmeye bırakıyoruz.
  • Daha sonra ocaktan alıyoruz, ekmekleri küp küp doğrayıp tepsiye yerleştiriyoruz,.
  • Fırına verip 15 dk kadar kızartıyoruz.
  • Et suyunu ısıtıyoruz fırından çıkan ekmeklerin üzerine sıcak halde döküyoruz,.
  • Biraz dinlendirdikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ilave ediyoru.
  • Onun üzerine ince doğranmış kırmızı soğanı ,sumak ile karıştırıp üzerine koyuyoruz.
  • En üste eti koyuyoruz, tereyağ ve pul biberi eritip etlerin üzerine döküyoruz, maydanoz ile süsleyip servis edebilirsiniz, afiyet olsun